Parfumul salcâmului, de esenţă divină. Ajută la bronşită, dar „unge” bine şi ca lichior. Reţetă pentru gogoşi din flori

Corespondenţă pentru LUMEALIBERA.RO de la Floriana Funaru

Floriana Funaru

Salcâmul este un arbore iubitor de căldură și lumină, originar din America de Nord. Se adaptează la condiții climatice foarte variate având o rezistență bună atât la geruri mari, cât și la secetele verii. Florile sale se recoltează în perioada de maximă dezvoltare, pe vreme bine însorită.

Înainte de începerea unei cure cu floare de salcâm, trebuie respectate întocmai indicațiile unui fitoterapeut, care vă poate prescrie cantitatea necesară de flori pe care o puteți consuma ținând seama de starea dumneavoastră de sănătate.

Femeile însărcinate sau care alăptează, precum şi persoanele alergice la floarea de salcâm şi copiii mici trebuie să evite consumul de floare de salcâm, deoarece le pot afecta starea de sănătate. Puteţi, oricând, cere sfatul unui medic sau a unui fitoterapeut.

Efectele vindecătoare ale acestor flori se manifestă în:

  • boli ale sistemului nervos (combaterea stresului, a migrenelor pe fond de stres, a insomniilor, a stărilor de anxietate și depresie psihică)
  • boli ale aparatului digestiv (combaterea gastritei hiperacide și a ulcerului, a arsurilor la stomac – pirozis)
  • boli ale aparatului respirator (ceaiul din flori de salcâm combate tusea convulsivă și ajută la vindecarea bronșitei și a bronșitei astmatiforme)
  • boli ale aparatului genital (în cazul afecţiunilor genitale precum vaginita şi candidoza se fac băi de şezut cu apă caldă (în 10 litri se adaugă 30 de picături de tinctură de salcâm). Tratamentul trebuie urmat cel puţin zece seri la rând)
  • Nevralgii dentare (în cazul nevralgiilor dentare, se tamponează gingia cu o bucăţică de vată înmuiată în tinctura de salcâm diluată cu apă – trei picături de tinctură în două linguri de apă).

Florile de salcâm se pot folosi sub forma de infuzie dar și ca apa de flori de salcâm utilizata cu succes pentru combaterea unor afecţiuni cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul gastric, constipația (în forme ușoare), eczemele apărute pe fond nervos, dereglările de apetit etc.

Dovadă a virtuţilor acestor flori înmiresmate stau numeroasele preparate folosite de bunicile și mamele noastre de-a lungul anilor: salata din flori de salcâm, gogoșile cu flori de salcâm, lichiorul de salcâm cu aroma sa atât de specială, iar pentru copiii dumneavoastră nu uitați să puneți în cămară câteva borcane cu dulceaţă din flori de salcâm, şerbet din aceleaşi flori, precum şi câteva sticle cu sirop natural de salcâm.

 Rețete din flori de salcâm

Gogoși (aproximativ 20 buc)

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 250 g iaurt de băut
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit.
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
  • flori de salcâm

Mod de preparare:

Rupem florile de salcâm cu codițe, le clătim în apă rece, apoi le lăsăm la scurs. Se amestecă ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat până se spumează. Adăugăm iaurtul, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt formându-se un aluat mult mai gros decât cel de clătite. Punem într-un vas cu pereți înalți uleiul la încins. Punem cam 250-300 ml ulei, pentru ca gogoșile să se desfășoare în voie. Se trece fiecare floare de salcâm prin aluat și o scufundăm în uleiul încins. Se lasă să se prăjească, pentru aproximativ câte 1 minut pe fiecare parte, apoi le scoatem pe platou. Lăsăm gogoșile să se odihnească puțin, apoi se pudrează cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie. Se servesc alături de o cafea sau un iaurt bun.

Dulceață din flori de salcâm

Ingrediente:

500g flori de salcâm (curățate de cotor)

  • 3kg zahăr
  • 3L apă
  • 9 lingurițe zeamă de lamiae

Mod de preparare:

Într-o oală bine spălată și încăpătoare, adăugăm cei 3L de apă și zahărul și le punem la fiert. Alegem ciorchini cu flori deschise și albe, pe care le rupem ușor, cu mana, de pe cotor. Le punem într-un bol mare și le spălăm în mai multe ape reci, după care le așezăm într-un tifon pe care-l legăm la capete. Se pune într-o cratiță apa la fiert și când dă în clocot, introducem tifonul cu flori, pentru 3-4’, pentru a le opări, după care le scoatem și le lăsăm într-o sită la scurs. Apa în care le-am opărit se aruncă. În aproximativ 60’ siropul este puțin legat, adăugăm zeama de lamâie și florile de salcâm bine stoarse. Se lasă la foc mic să fiarbă, amestecand din cand până dulceața este bine legată (scade aproape la jumătate). Când dulceața este gata, o punem fierbinte  în borcane, se înfiletează și se așeză cu capacul în jos.

Sirop din fori de salcâm

Ingrediente:

  • 1 kg de flori de salcâm
  • 1 kg de zahăr
  • 2 litri de apă
  • zeama de la o lamâie
  • coaja de la o lamâie, tăiată bucăți mari
  • 3 plicuri de zahăr vanilinat

Mod de preparare:

  1. Florile de salcâm proaspăt culese, spălate bine în mai multe ape reci și lăsate la scurs într-o sită.
  2. Se pune 1,5 l apă într-o oală , se aduce la punctul de fierbere, se adaugă florile și se lasă să fiarbă 20 minute la foc mare. Se acoperă oala cu capac și se lasă până a doua zi.
  3. A doua zi, se strecoară ceaiul rezultat și se presară bine florile.
  4. Se face un sirop din 500 ml apă, 1 kg de zahăr, se adaugă zeama de lamâie lasând să fiarbă la foc mare cca 10 min. Se îndepărtează spuma formată.
  5. Se adaugă ceaiul peste sirop, zahărul vanilinat și coaja de lamâie. Se lasă la fiert, la foc moderat până siropul a scăzut la jumătate.
  6. Se scoate coaja de lamâie, se pune siropul fierbinte în sticle sterilizate.
  7. Sticlele se acoperă cu o pătură și se lasă până a doua zi să se răcească.

Leave a reply