Europa pregăteşte un super-buget ca răspuns la criza coronavirus. Plus: 1.500 de miliarde de euro – fond de salvare

0
1171

Viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene ar trebui să fie folosit pentru a sprijini redresarea economică după pandemia cauzată de noul coronavirus, au anunţat miercuri preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, transmit Reuters şi dpa.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că liderii celor 27 de state membre vor avea pe 23 aprilie un summit în sistem de videoconferinţă consacrat ajustării bugetului pentru 2021-2027 al blocului comunitar.

”Viitorul buget european trebuie să fie răspunsul european la criza coronavirusului”, a spus la rândul său preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Ea a anunţat că executivul UE va organiza la 4 mai o conferinţă de presă online consacrată colectării de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin contra COVID-19. Pentru a susţine această iniţiativă globală sunt necesare fonduri”, a spus şefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a adăugat că bugetul va trebui să mobilizeze ”investiţii imense” în primii unul, doi sau trei ani.

Potrivit şefei Comisiei Europene, restricţiile impuse în Europa pentru a limita răspândirea noului coronavirus au fost necesare, dar au venit cu un ”preţ enorm”.

Executivul comunitar recomandă respectarea a trei condiţii pentru a ridica măsurile restrictive: îndeplinirea criteriilor epidemiologice, asigurarea capacităţii suficiente a sistemului de sănătate şi supravegherea sub forma testării pe scară largă.

”Deşi revenirea la normalitate va fi foarte lungă, este de asemenea clar că măsurile de izolare extraordinare nu pot dura pe termen nedeterminat”, indică strategia de ieşire din perioada de izolare prezentată de Comisia Europeană.

Orientările Comisiei Europene, care nu vor fi obligatorii pentru ţările membre, ar fi trebuit să fie prezentate săptămâna trecută, dar unele state UE s-au temut că Bruxellesul ar fi putut trimite astfel un semnal că restricţiile pot fi deja relaxate.

Fiecare stat membru să decidă cum şi când va adopta măsurile respective. Unele ţări membre, printre care Austria, Spania, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice unele restricţii.

În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că măsurile actuale din ţara sa vor rămâne în vigoare până la 11 mai, iar cancelarul german Angela Merkel va discuta miercuri cu reprezentanţii landurilor despre paşii de urmat.

Fond de 1.500 de miliarde de euro

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de un fond de relansare economică în valoare de 1.500 miliarde de euro care să fie finanţat cu obligaţiuni garantate de statele membre, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, miniştrii europeni de Finanţe au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri, în valoare de 500 miliarde de euro, destinat să atenueze impactul pandemiei de coronavirus. Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanţii pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi o schemă pentru finanţarea programelor de şomaj parţial ale statelor membre. Cu toate acestea, miniştrii europeni de Finanţe au lăsat nerezolvată problema împărţirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligaţiuni comune.

Într-un interviu publicat marţi în cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a spus că executivul comunitar lucrează la un nou instrument de finanţare, dincolo de contribuţiile naţionale care ajung în mod normal la bugetul UE pe şapte ani. Întrebat despre posibilitatea finanţării unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligaţiuni în valoare de până la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a răspuns: „Pot să îmi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis încă”.

Vicepreşedintele executivului comunitar a adăugat că fondul de relansare ar putea fi finanţat prin obligaţiuni susţinute de garanţii oferite de statele membre. Întrebat dacă executivul comunitar va strânge bani de pe piaţă pentru fondul de relansare, Dombrovskis a spus că acest lucru trebuie discutat şi că se aşteaptă să figureze pe agenda următoarei videoconferinţe a liderilor UE.

Potrivit lui Dombrovskis, Comisia Europeană este deschisă la toate posibilităţile permise de Tratatul de la Lisabona. El a adăugat: „Nu excludem nicio opţiune dacă statele membre vor ajunge la un acord. Aşa cum ştim, acest lucru nu este valabil pentru eurobonduri”.

Valdis Dombrovskis a apreciat că pandemia de coronavirus ar putea afecta economia europeană mai grav decât criza financiară globală din 2009. O opinie similară a fost exprimată de vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, potrivit căruia Europa ar putea traversa o recesiune mai gravă decât restul lumii. (Agerpres)

Leave a reply