Dan Turturică: Tot ce a spus colonelul Dragomir despre mine e o minciună!

Mulți prieteni mă întreabă, de duminică încoace, de ce nu răspund acuzației pe care fostul SRI-ist Dragomir mi-a adus-o, că aș fi fost o unealtă a generalului Coldea.

Nu aș fi simțit nevoia să explic aceste lucruri, intrând la rândul meu în jocul lor, alimentându-le campania cu rândurile de față, dacă miza operațiunii nu ar fi extraordinar de mare. Dragomir este scula cu care o coaliție largă de oameni politici și oameni de afaceri dependenți de contractele cu statul este pe cale să dea o lovitură decisivă instituțiilor care i-au încurcat până acum. Printre ele se numără și serviciile de informații.

Consecințele unei asemenea schimbări ar fi atât de dramatice, victoria elitei corupte în fața puținelor forțe care le mai rezistă ar fi atât de categorică, încât orice alt considerent, pragmatic sau pur personal, pălește în fața nevoii ca un număr cât mai mare de oameni să înțeleagă ce ni se pregătește.

Ce urmăresc ei? Există mai multe ipoteze. Cea mai plauzibilă este că se încearcă timorarea serviciilor de informații după rețeta folosită pentru DNA, care a devenit subiect de investigație a Inspecției Judiciare după ce au început să apară informații că există o anchetă în curs în afacerea ”Dragnea – Tel Drum – Belina.” Din dezvăluirile unui membru al echipei de inspectori reiese că aceștia au avut misiunea de a afla și ”chestiuni legate de fondul dosarelor aflate in lucru.”

Peste SRI nu pot trimite Inspecția Judiciară, dar pot trimite parlamentarii. Dragomir nu avea atribuții relevante pentru cooperarea SRI – DNA. Dar asta nu înseamnă că dezvăluirile pe care acesta le confecționează la cererea clienților și care vor fi consemnate cu sârguință de parlamentarii din comisia SRI, sau, în viitor, din cea specială, nu vor putea fi folosite ca pretext pentru a se cere serviciului tot felul de informații și date. Pentru clarificarea suspiciunilor.

Cu atât mai mult cu cât audierea lui Daniel Dragomir pare să marcheze și finalul speranțelor pe care Dragnea și le-a pus în Eduard Hellvig. Până nu demult, nu trecea săptămâna fără ca liderul PSD să nu îi trimită șefului SRI bezele și mesaje că are încredere în el.

O a doua ipoteză este că tot circul pe care îl face Dragomir, amplificat de televiziunile altor membri ai cooperativei, este folosit pentru a demonstra opiniei publice că situația din serviciile de informații a devenit de netolerat. Și că este urgent ca acestea să fie puse sub un control parlamentar și mai strict. Eventual, ca președintele să fie exclus și de la numirea șefilor SRI și SIE (cum s-a întâmplat cu DGPI) și totul să se decidă în Parlament.

A treia variantă este că investigația parlamentară va duce, în final, la George Maior. Chiar dacă acum ținta lui Dragomir pare a fi acum Florian Coldea, pe măsură ce comisia va începe să ceară informații și să adune probe investigația ar putea să lovească cel puțin la fel de tare în fostul director al SRI. Motivul: Dragnea crede că Maior uneltește pentru a-i lua locul în fruntea PSD, după ce va fi scos pe tușă de o nouă investigație a DNA.

Indiferent care dintre cele trei ipoteze este reală – nu este exclus să fie și toate! – cert este că va urma o sarabandă de manipulări și dezinformări. Și că serviciile de informații, care, în ciuda tuturor păcatelor lor, reprezintă una dintre cele mai importante ancore ale României către SUA, NATO și Uniunea European, vor fi lovite puternic.

Pentru că una este să începi o analiză serioasă și onestă a modului în care diverși infractori, precum Sebastian Ghiță, dar și mulți alții, păstoriți nu doar de SRI, au beneficiat de protecție din partea serviciilor și alta este să vrei să le readuci sub comanda mafioților, cum era înainte de 2005.

Una este să vrei să schimbi proceduri și reguli pentru ca serviciile să nu își mai anihileze anticorpii care le protejează de posibilele derapaje ale șefilor și alta este să vrei să le distrugi capacitatea de a lupta împotriva marii corupții. Acest flagel reprezintă o amenințare reală la adresa siguranței naționale pentru că a ținut și ține România în subdezvoltare. Și pentru că ne face mult mai vulnerabili în fața agresiunilor externe, într-un context foarte periculos.

Iar pentru cei ce tot nu înțeleg că miza este imunitatea și bunăstarea marilor corupți, o analogie mai simplă. Faptul ca există polițiști corupți care își primesc partea de la traficanții de droguri nu este un motiv să decredibilizezi lupta anti-drog și cu atât mai puțin să susții trecerea tuturor forțelor de ordine sub controlul traficanților de droguri. Dragomir și toți cei care îi promovează minciunile exact asta urmăresc.

P.S. Absolut tot ce a spus Daniel Dragomir despre mine este o minciună. La fel ca și ce a spus un alt manipulator angajat cu contract, care a afirmat că aș fi părăsit o emisiune la comanda unui afacerist care m-a plătit. Nu am plecat din nicio emisiune, niciodată. Tot minciuni sunt și ”dezvăluirile” multor altora care m-au acuzat că sunt ofițer acoperit. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată. Faptul că am ales să tac nu înseamnă decât că am ales să nu cobor în mocirlă, că am ales să nu le fac jocul și că am ales să am încredere în cei care mă citesc. Dacă în 27 de ani de jurnalism nu v-am putut convinge de onestitatea și buna mea credință, cum aș putea să o fac acum, cu câteva explicații?

Dan Turturică

Comentariul complet, pe Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like