Cum schimbă pandemia soarta cererilor de rezidenţă în Marea Britanie

0
1146

Petru Clej – corespondenţă de la Londra pentru RFI 

Petru Clej, Londra

Prelucrarea cererilor de rezidență ale cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 va fi întârziată din cauza epidemiei de Coronavirus. Până acum peste trei milioane de cetățeni UE a depus cereri de rezidență post-Brexit. 

Ministerul de interne a anunțat pe blogul său că procesarea cererilor în conformitate cu Schema de Stabilire va fi întârziată și a explicat concret ce se va schimba.

În conformitate cu cele mai recente sfaturi ale Public Health England, unele dintre serviciile de asistență și rutele de solicitare s-au schimbat temporar. Cu toate acestea, persoanele fizice pot continua să depună cereri folosind orice laptop sau telefon mobil și pot utiliza în continuare aplicația de verificare „Document de identitate de ieșire din UE” pentru a finaliza etapa de identitate a cererii lor.

În timp ce cererile continuă să fie procesate, în aceste momente dificile aceasta va dura mai mult decât de obicei. O gamă de servicii de asistență continuă să fie disponibile online, prin e-mail și telefon pentru cei care au întrebări sau au nevoie de ajutor.

Ministerul de interne menține această situație sub control constant și va încerca să restabilească serviciile de asistență și căile de aplicare la capacitatea lor inițială, în conformitate cu orientările de sănătate publică.”

Ministerul de interne adaugă însă că va continua să ofere asistență solicitanților.

„Centrul de Soluționare a Stabilirii va continua să răspundă la solicitările prin e-mail și va furniza o funcție de returnare a apelului când este necesar. Cu toate acestea, sunt urmate cele mai recente sfaturi Public Health England de a lucra de acasă, atunci când este posibil și nu va mai răspunde la apelurile telefonice primite.

Există 57 de organizații din sectorul voluntar și comunitar din toată Marea Britanie, care pot oferi asistență online, prin telefon sau prin e-mail pentru a ajuta persoanele mai vulnerabile sau cu risc. Vă rugăm să consultați organizațiile individuale pentru detalii suplimentare.

Materialele de comunicare au fost traduse în 26 de limbi și pot fi solicitate și alte formate alternative.

Ruta poștală pentru depunerea probelor de identitate este în prezent suspendată. Toate documentele deja postate vor fi procesate și returnate cât mai repede posibil.”

Peste 500.000 de români

Cea mai recentă statistică publicată pe 19 martie 2020 arăta că până la sfârșitul lui februarie 2020 depuseseră cerere de rezidență 3145800 de cetățeni UE, cei mai numeroși fiind polonezii – 639200, urmați de români – 543200.

Împreună cu cetățenii Elveției, Norvegiei, Islandei și Liechtenstein numărul solicitărilor depuse s-a ridicat la 3343700 dintre care 2998300 au fost rezolvate, 1735500 au primit Statut Stabilit (rezidență permanentă, cei cu peste cinci de ședere în UK), 1236700 Statut pre-Stabilit (cei cu mai puțin de cinci de ședere în UK) și 26200 au fost respinse, retrase sau nevalabile.

Orice cetățean UE aflat legal în UK până la 31 decembrie 2020 are drept de rezidență potrivit acordului UE – UK ratificat de Parlamentul britanic și Parlamentul European, iar termenul limită de depunere a cererii este 30 iunie 2021. Marea Britanie a ieșit din UE la 31 ianuarie 2020 dar până la sfârșitul anului rămân valabile toate regulile actuale.

„Guvernul a precizat că, în cazul în care o persoană eligibilă potrivit Schemei de Stabilire are motive întemeiate să depășească termenul limită pentru depunerea cererii, i se va oferi o altă posibilitate de a depune cererea.” se mai precizează pe blogul Ministerului de interne.

Leave a reply