Clienţi cu termometru, jambiere şi măşti. Hainele vor fi puse în pungi, la intrare. Se deschid saloanele de coafură!

0
1193

„Am telefonul încărcat cu sute de mesaje de genul, eu sunt primul, sunt primul! Le cer răbdare clienților pentru că avem nevoie de mai multe informații. Nu avem clar nimic, mai ales despre capacitatea pe care o vom avea disponibilă legal”, spune María Baras, director artistic al salonului Cheska, unul dintre cele mai cunoscute din Madrid.

Are o listă de aşteptare de vreo 800 de persoane!

Guvernul a dat semnalul de pornire pentru deschiderea saloanelor de coafură începând cu 4 mai. După 44 de zile de carantină dură, cu părul crescut cu patru degete, slab vopsit și cu unghiile la fel, zeci de cliente s-au grăbit să pună mâna pe telefon şi să sune la salonul favorit, înainte ca alţii să le ia faţa.

Cu toate acestea, pentru majoritatea saloanelor de înfrumusețare, anunțul i-a prins prin surprindere și cu ideile neclare. Acum, au doar cinci zile pentru a-și pregăti instalațiile și localurile.

„Încercăm să descifrăm cuvintele premierului. Textul este ambiguu și admite multe interpretări. Nu înțeleg de ce Guvernul este dedicat să genereze incertitudine în mod continuu. Nu știm cum merge, pentru a gestiona capacitatea”, se lamentează Alejandro Fernández, președintele Marco Aldany și purtătorul de cuvânt al Alianței Antreprenorilor de Coafură din Spania.

În așa-numitul „Plan pentru tranziția către o nouă normalitate”, se stabilește că începând cu 4 mai, „spațiile și unitățile afacerilor mici pot fi deschise prin programare pentru serviciul individual pentru clienți”. Aceste spații trebuie să aibă amenajări speciale, separeuri sau, când acest lucru nu este posibil, să garanteze o protecție maximă individuală.

Începând cu 11 mai, restul unităților se vor putea deschide fără o programare, cu o capacitate limitată la 30% faţă de normal și cu o distanță minimă de doi metri între clienți.

Întâmplarea face ca multe saloane de coafură au donat mai mult de 498.300 de mănuși, halate, geluri hidroalcoolice și ghete pentru spitale și secții de poliție, dar acum le este greu să obțină materialul necesar pentru personalul lor.

„Ar fi trebuit să ne anunțe mai mult. Săptămâna aceasta este timpul să punem totul la punct. Este o nebunie. Respectăm măsurile, multe saloane se vor deschide din necesitate, dar fără a îndeplini cerințele necesare”, critică deciziile politice şi Natalia de Vega, fondatoarea Tacha Beauty.

Paula Echevarría

Adevărul este că experiența de a merge la coafor se va schimba complet. La Tacha Beauty, salonul preferat al „celebrităților” precum Paula Echevarría, Maribel Verdú sau Clara Lago, se pregătea deja pentru noua viață post-Covid.

Clienții își vor lua temperatura imediat ce sosesc și li se vor da jambiere și măști. Odată ajunși în interior, hainele lor vor fi puse în huse speciale și ermetice.

La recepție, va fi o persoană protejată de ecrane. Tot cu ecrane vor lucra şi colegele, pentru a spăla părul, protejate vor fi și mesele de unghii, în așa fel încât clienta să poată introduce mâna dedesubt.

Angajaţii vor purta măști de metacrilat pentru a-și arăta fețele, precum și rochii și mănuși și vor face teste coronavirus în fiecare săptămână pentru a verifica dacă sunt infectaţi sau nu. În sufragerie vor exista și mașini cu ozon pentru curățarea mediului de viruși și tot materialul va fi dezinfectat cu fiecare schimbare de client.

„Vom prelungi orele și vom deschide de la 9.00 la 21.00 de luni până duminică pentru a putea participa la toată lumea. Trebuie să învățăm să trăim cu virusul și să continuăm să lucrăm, pentru că va fi cu noi pentru mult timp„, spune De Vega.

În salonul Angelei Navarro se lucrează pentru maximizarea măsurilor de securitate. Va fi o separare minimă de trei metri între fiecare sector de lucru și vor folosi pereți despărțitori.

„Avem 400 de metri de salon și multe posibilități pentru a-l adapta. Lista de așteptare va fi foarte strictă și vom solicita clienților punctualitatea maximă. Trebuie să învățăm să facem lucrurile diferit. De exemplu, cum tundem părul cu mănuși? „, întreabă Beatriz Guerrero, directorul centrului Angela Navarro.

Aceste saloane sunt „crema” saloanelor de înfrumusețare, dar realitatea este că există multe frizerii mici care nu își pot permite astfel de investiţii pentru a îmbunătăți siguranța. De fapt, 94% din sector este format din companii mici cu între 1 și 5 lucrători.

Potrivit unui studiu realizat de Alianța Întreprinzătorilor de Coafură din Spania, criza de coronavirus ar putea determina ca 42% din afaceri să dispară ca urmare a carantinei, ceea ce ar însemna închiderea a peste 20.000 de saloane de coafură în toată Spania.

Pierderile economice ale sectorului ar putea ajunge la 1, 28 miliarde de euro în 2020, ceea ce reprezintă 44% din cifra de afaceri, potrivit analizei menționate anterior. La nivelul ocupării forței de muncă, 68,4% din companii au gestionat un ERTE (un fel de şomaj tehnic, suportat de stat), 17% dintre microîntreprinderi vor afecta ocuparea forței de muncă și doar 13% vor păstra locurile de muncă.

Salonul dirijat de María Victoria Jurado este un exemplu de afacere mică. Ea conduce coaforul ADN de lângă Puerta del Sol și are doar două chiuvete. Acum va încerca să folosească doar una, astfel încât clienții să nu se adune, și să scoată niște fotolii, astfel încât să existe mai mult spațiu de separare.

„Deschiderea acum o văd foarte din pripă. Încă mai sunt foarte multe persoane din spitale, care au o perioadă grea. Nu am ieșit din case în aceste luni și nu avem corpul pregătit să înceapă să lucreze 12 ore pe zi. Nu mi-am tuns părul cu mănuși, dar nu am mai rămas niciun euro. Nu puteam plăti chiria în martie sau aprilie. Este o ruină”, încheie Jurado, într-un reportaj publicat de ziarul El Mundo.

Leave a reply