200 de euro lunar, un pat în cameră cu 10 persoane. Condiţii pro-COVID pentru angajaţii abatoarelor din Europa

0
850

După ce foarte mulţi angajaţi de la abatoarele Tönnies s-au infectat cu noul coronavirus, din vestul Germaniei, s-au infectat cu coronavirus, au ieşit la iveală multe probleme din acest sector.

Nu doar nerespectarea regulilor privind distanța, ci și condițiile de trai precare sunt considerate responsabile pentru rapida răspândire a virusului în rândul muncitorilor, în număr mare sezonieri, veniți din sud-estul Europei.

Dar firmele de prelucrare a cărnii ca focar de infecție nu sunt doar o problemă germană.

„Motivele sunt condițiile de muncă și de trai proaste de care au parte mii de lucrători din industria cărnii în multe țări europene”, subliniază Federația Europeană a Sindicatelor din sectorul alimentar, agricultură și turism EFFAT în raportul ei actual, citat de Deutsche Welle.

Valuri de infectări în multe țări din UE

Numeroși producători de carne din țări comunitare ca Belgia, Franța, Irlanda, Spania, Polonia și Olanda au înregistrat din aprilie 2020 valuri de infectări în rândul lucrătorilor lor.

După Germania, cea mai afectată țară din UE a fost Irlanda, unde s-au înregistrat multe cazuri de coronavirus în abatoare. În 19 firme, 950 de angajați au fost depistați pozitiv cu coronavirus, în anumite companii s-au infectat chiar un sfert din angajați. Totuși, niciuna din companiile din Irlanda nu a fost închisă.

Mulți muncitori din industria germană și europeană a cărnii vin, prin subcontractori, din estul Europei, Africa și America de Sud. Federaţia sindicală EFFAT estimează că, în Germania, cam 80% din producția de carne este asigurată de lucrători veniți din estul Europei.

În acest scop, un abator încheie cu un subcontractor contracte de tăiere și prelucrare a cărnii pentru un anumit număr de animale. Câți lucrători sunt angajați în acest scop de firma intermediară, pe ce salarii, cum este organizată munca – toate aceste aspecte nu intră oficial în atribuțiile și responsabilitatea abatorului german.

200 de euro lunar un pat în cameră cu 10 persoane

Pentru că muncitorii sezonieri nu sunt angajați direct de concernele germane sau europene, ei nu beneficiază practic în UE de securitate economică și sunt confruntați de regulă cu un timp de lucru foarte lung, fără pauze adecvate. Sunt cazați la comun în camere strâmte, care nu respectă standardele de igienă.

Un astfel de muncitor plătește până la 200 de euro lunar pe un pat într-o cameră cu alte 10 persoane.

„Chiar dacă la locul de muncă s-ar respecta regulile de distanțare socială, lucrătorii se infectează în locuințele mult prea mici în care sunt cazați la grămadă”, atrage atenţia Bragason. Unii dintre ei vin chiar bolnavi la muncă, deoarece se tem că altfel vor fi dați afară.

Instalațiile de răcire a aerului din abatoare facilitează răspândirea virusului, iar muncitorii se îmbolnăvesc mai ușor din cauza temperaturilor scăzute. Astfel devin abatoarele europene centre de răspândire a virusului.

Leave a reply