”Voi mă scăpați de dosare, eu o las în pace pe Kovesi și Justiția”

Ministrul Justiției Tudorel Toader tocmai a ieșit de la întâlnirea cu ambasadorul SUA la București Hans Klemm. Ambasada SUA și-a declarat public și ferm, într-un mesaj de o duritate fără precedent, îngrijorarea privind soarta justiției independente din România urmare a ultimelor operațiuni puse la cale de coaliția PSD-ALDE. Reacția a plecat de la pachetul de măsuri propuse de ministrul Justiției Tudorel Toader al căror rezultat, odată devenite legi cu voia majorității parlamentare, ar însemna practic blocarea luptei anticorupție.

Nu e clar ce va urma după întâlnirea Toader-Klemm de azi. Dar foarte probabil că planul tandemului Dragnea-Tăriceanu va rămâne în picioare. O arată declarațiile de ieri seară de la Antena 3 ale lui Toader, care a luat peste picior ambasada SUA, și cele de acumcâteva zile ale lui Dragnea însuși, care lovea și el direct în poziția SUA.

Între timp, rămâne în aer bomba declanșată de ministrul Toader odată cu inspecția comandată la DNA, via Inspecâia Judiciară. Analiștii și jurnaliștii care cunosc bine domeniul justiției văd în asaltul asupra DNA un fapt de o gravitate fără precedent. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, de la Ziare.com, e tranșantă:

In opinia mea, cu aceasta misiune de nimicire a plecat in control managerial la DNA jumatate din echipa Inspectiei Judiciare. Si am tras aceasta concluzie dupa citirea notei trimisa la DNA de chiar coordonatoarea echipei, inspectoarea Elena Radescu, care face dezvaluiri si lanseaza acuzatii fara precedent ajunse pe masa sectiei de procurori a CSM.

Ceea ce spune inspectoarea este cutremurator si ne pune in fata datelor unui control care trebuia sa dinamiteze actuala conducere a DNA. Dna Radescu aduce practic doua categorii de acuzatii majore.

Pe de-o parte, ca actuala conducere a Inspectiei Judiciare (IJ), prin trei dintre membrele echipei de control, a incercat sa duca rezultatele controlului in directia incriminarii DNA, prin dispozitii date in afara cadrului legal, dar si prin prelungirea nejustificata a controlului.

Prin norma care le reglementeaza activitatea, inspectorii verifica intotdeauna doar aplicarea normei de procedura, nu au dreptul sa acceseze fondul unui dosar, care poate fi cenzurat doar de instanta de judecata.

Deci, nu numai ca raportul trebuia sa iasa cu orice chip si prin orice mijloace prost pentru DNA, dar inspectoarele care ar fi trebuit sa-l scoata asa doreau sa intre in posesia unor informatii secrete din ancheta. De ce? Pentru cine? Pentru cei carora le crapa buza sa stie ce are DNA despre ei prin interceptari, sau care sunt denuntatorii, sau care sunt investigatorii acoperiti? Si sigur nu crapa buza unor oameni cu constiinta limpede, ma gandesc.

Opinia jurnalistei de la Ziare.com nu este unică. Practic, orice observator de bun-simț vede în atacul la adresa DNA, declanșat pe diverse căi, o strategie menită s-o ”răpună” pe Laura Codruța Kovesi. Un control de tipul celui desfășurat de Inspecția Judiciară, care să se încheie cu un raport negativ, ar fi motiv suficient pentru îndepărtarea șefei DNA. Iar apoi, prin numirea noilor procurori-șefi fără ca președintele României să mai aibă vreun rol (așa cum prevede pachetul scandalos de măsuri propus de ministru Toader), Parchetele să intre implacabil sub controlul PSD-ALDE. De fapt, susține jurnalistul Dan Tăpălagă, de la Hotnews, în spatele tuturor acestor manevre anti-stat de drept se află un singur om:

Presedintelui Klaus Iohannis nu-i mai ramane in aceasta situatie decat declansarea unui referendum pe tema justitiei, in mod intelept amanat dupa protestele din iarna. Seful statului a pastrat glontul de argint pentru vremuri mai grele, care, iata, au venit. Insistenta cu care Liviu Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader sa iasa pe 23 august cu modificarile la legile justitiei, desi nu avea la acel moment un text scris, are o explicatie simpla.

Aflat intr-o situatie tot mai disperata, liderul PSD arunca cat mai multe mingi in aer, convins ca una tot o sa cada. Legile justitiei sunt inca o carte de negociere. Cam asa suna deal-ul propus de Dragnea sistemului: voi ma ajutati cu dosarul de la Inalta Curte si cu noile anchete declansate de DNA, iar eu o las mai moale cu legile justitiei si cu schimbarea lui Kovesi de la DNA. Asa se explica inclusiv bezelele transmise in ultimul timp sefului SRI, Eddie Hellvig. O invitatie pe fata la compromis.

In logica lui de borfas, Dragnea e convins ca doar o negociere cu sistemul si cu presedintele Iohannis il mai poate scapa de anchete si de noi condamnari. Mentalitate de infractor condamnat deja intr-un dosar, de borfas ajuns prin mituirea populatiei la pupitrul de comanda al tarii.

Asa cum a si anuntat, Drangea a inceput un razboi pe viata si pe moarte cu toti cei care-i pun in pericol afacerile ilegale cu statul, libertatea si puterea de satrap balcanic. Ce nu intelege Liviu Dragnea este ca a trecut toate liniile rosii. In orice tara aflata in situatia Romaniei, de insula intr-o mare de de amenintari externe, actiunile liderului PSD il transforma intr-un un dead man walking. Daca insa mortul va iesi, printr-un miracol, invingator, Romania devine oficial stat mafiot incompatibil cu valorile democratice promovate de UE si SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like