În vizită la TABACALERA TORRES-GARCIA

Zilele trecute am vizitat zona Valle del Cibao, cel mai renumit camp de cultura tabacalera din lume! Cu totii stim ca sunt putine tarile unde se produc trabucuri si tigari de foi, datorita climei; si nu in ultimul rand, al unei traditii seculare!
Cuba a fost dintodeauna cunoscuta ca tara cu cele mai savuroase si variate sortimente de trabucuri sau tigari de foi. Iar simbolul fumatului de „puros”, care a facut inconjurul lumii, a fost cel produs de imaginea lui Fidel Castro, suprins deseori cu trabucul in gura. Intre timp, din cauza politicilor monopoliste ale dictaturii cubaneze, unii si poate cei mai importanti fabricanti au ales calea exilului, inspre Statele Unite, Miami sau New York, dar si in insula vecina si sora, Republica Dominicana, unde au regasit conditii climaterice similare cu ale celor din patria lor parasita din motive politice.

Cu toate ca si in aceasta insula antiliana, a doua ca marime dupa Cuba, exista o traditie a cultivarii si producerii de trabucuri, brandul numarul 1 a fost, totusi, insula caraibeana bantuita de fantoma comunismului, in lume, dar Republica Dominicana a profitat de prezenta acestor cultivatori, emigrati sau exilati, aflati in tara lor si au acumulat experienta suficienta pentru a surclasa Cuba si a deveni in acest moment (fiind acceptata aproape in unanimitate, ca si calitate de trabucuri Premium), cea mai reprezentativa tara producatoare de trabucuri de pe mapamond!

Am trecut, asadar, pe la amicul nostru Junior Torres Garcia, master-producator, acesta fiind titlul cel mai reprezentativ in lumea fabricantilor de tabac, cu o varsta foarte frageda, doar 34 de ani!
Am descoperit, facand o vizita inopinanta, unde se depoziteaza frunzele de tabac, si care trebuie sa zaca ani de zile, uneori 5-10, ca sa ajunga in ateleierele manufacturiere, si apoi ambalate catre consum!

Spre exemplu, am vizitat depozitul „Flor de los Reyes”, din Navarrete, la cativa kilometri de capitala regiunii Cibao, Santiago de los Caballeros.
Aici am fost intampinati de catre administratorul Omar Reyes, care cu multa amabilitate ne-a prezentat acest depozit unde se macereaza sau fermenteaza frunzele de tutun.

O munca colosala, unde trebuie sa se calculeze in permanenta temperaturile si umiditatea, doi parametri definitorii in garantarea calitatii care ajunge apoi in mana fabricantului de trabuc sau tigareta de foi!

Au o experienta mostenita din tata in fiu, ceea ce inseamna garantarea calitatii si implicit multumirea, linistea si siguranta producatorilor din zona cea mai cunoscuta a cultivatorilor de tabac din Caraibe; Valle del Cibao!
Apoi, ne-am dus la ateleirul lui Junior, unde ne-au intampinat cativa muncitori manufacturieri, si am fost martori oculari la procesul care continua dupa aducerea frunzelor preparate si pre-fabricate…

Alt proces, la fel de important ca si cel al fermentarii, este clima de afara… Daca ploua mult si este multa umiditate, e nevoie sa se astepte, trabucurile pot fi pastrate in conditii artificiale, aer conditionat, inmagazinari in spatii speciale, doar dupa ce sunt gata pentru consum!
Inspre sfarsitul vizitei noastre, am facut o incursune in campurile de cultivare a frunzei de tutun! Pe o raza de cativa kilometri am putut observa hectare intregi de cultiv, si am aflat ca exista mai multe tipuri de tabac, in functie de calitatea pamantului, de mineralele care influenteaza pozitiv sau negativ calitatea acestuia, si multe alte secrete caruia publicului larg ii sunt necunoscute!
Este o poveste, un vis, chiar, pentru unii dintre noi, mai cu seama pentru impatimitii fumatori de trabuc sau tigari de foi!

Am luat cateva acasa, la sfarsitul aventurii in mirifica zona caraibeana, un cadou de la producator, si suntem pe cale sa pregatim un tours ca si clientii nostri turisti sa beneficieze de o vizita inedita si sa cunoasca fascinanta lume a trabucurilor dominicane…

Calin Daniel Cruceru,

Republica Dominicană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like