”Sunt Raed Arafat, număr morții și transmit în direct de la dezastrul pe care trebuia să-l evit”

„Solicit Guvernului sa explice in cel mai scurt timp daca procedurile au fost respectate in astfel de cazuri si cine se face vinovat de neglijenta sau incompetenta. Trebuie sa aflam daca informarile meteorologice au fost emise in timp util si in conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului sa ia urgent masurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapida a populatiei, dar si pentru perfectionarea procedurilor de management integrat al situatiilor de criza. Absenta unui astfel de sistem reprezinta un factor de risc la adresa sigurantei nationale”, arata un mesaj al presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presa de pe pagina administratiei prezidentiale.
Potrivit presedintelui, existenta unui sistem de avertizare rapida a populatiei ar fi putut evita o tragedie precum cea de duminica.
„Este inadmisibil ca intr-o tara precum Romania, recunoscuta pentru numarul mare de specialisti IT si pentru viteza de Internet, sa nu existe pana acum o initiativa guvernamentala prin care sa fie realizat un sistem de avertizare pentru toti cetatenii”, mai spune seful statului.
Totodata, Iohannis sustine ca „pasarea responsabilitatii intre diversele structuri ale statului nu salveaza vieti si nici nu ajuta la diminuarea pagubelor materiale. Daca exista autoritati ale statului si persoane in functii publice care nu au actionat conform atributiilor, acestea sunt obligate sa raspunda in fata legii”, mai spune seful statului in comunicat.
Presedintele Romaniei considera ca este absolut necesara pregatirea cetatenilor pentru situatii de urgenta, in care scoala sa aiba un rol important.
„Numai printr-o campanie continua de educare si constientizare a populatiei putem dezvolta capacitatea de anticipare si reactie a oamenilor atunci cand se confrunta cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situatii de criza”, conchide seful statului, potrivit Hotnews.ro

Mesaj către ”Marele Salvator”

Reacția lui Klaus Iohannis este și un mesaj indirect transmis șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a ajuns, dintr-un simplu angajat SMURD, ditamai șeful peste toate serviciile de urgență din România, inclusiv peste pompieri, sector în care avea zero experiență.
Ascensiunea sa a fost datorată punerii pe picioare a unui serviciu județean SMURD și apariției mediatice exagerate, indiferent de accident. Ulterior, politicienii s-au folosit de imaginea lui pentru a scoate și ei capital politic din asocierea cu ”salvatorul”. Eugen Nicolăescu (PNL) și Victor Ponta (PSD) l-au promovat pe Arafat în funcții pentru care nu avea nici expertiză tehnică (secretar de stat la Sănătate sau la Interne), nici experiență politică. De aici și până la sucombarea sub propria incompetență n-a mai fost decât un pas. A urmat un șir lung de tragedii în urma cărora Arafat ar fi trebuit să zboare în secunda doi din funcție pentru rateurile sistemului pe care îl conduce, soldate cu pierderi de vieți omenești. A căzut un întreg guvern după tragedia ”Colectiv”, dar Raed Arafat a rămas lipit de scaun! Toți răspundeau pentru cei 65 de morți, el nu. Chiar dacă nu miniștrii respectivi erau direct responsabili de haosul de la ISU, ci exact el însuși. Au fost relatări potrivit cărora nici în mijlocul acelei tragedii Raed Arafat nu s-a putut abține să apăra la TV în timp ce oamenii de la Salvare făceaua resuscitarea victimelor la doi pași de el.
Practic, aceasta este marea tragedie a serviciilor de urgență: că România a ajuns să aibă un șef căruia îi este iertat orice, oricând, oricum. Care nu plătește niciodată, nici măcar cu funcția darămite penal, și care își folosește poziția pentru a profita mediatic de o situație, în loc să coordoneze profesionist mecanimsul astfel încât el să nu aibă scăpări din care rezultă vieți pierdute. Practic, Raed Arafat pare că se comportă mai mult ca un reporter de criză decât un înalt responsabil/demnitar: ”Sunt Raed Arafat și transmit în direct de la dezastrul pe care trebuia să-l evit!”, ar putea suna mesajul său într-o variantă suprarealistă.
Cam în această postură a apărut Arafat și în cazul tragediei din Apuseni, soldate cu moartea tinerei Aura Ion, și în cazul tragediei din Lacul Siutghiol, când salvatorii lui Raed Arafat n-au salvat pe nimeni din cauză că barca de salvare n-avea motorul bun (a cui e vina?), și în cazul autocarului cu turiști prăbușit într-o râpă din Muntenegru. Foarte vizibil la TV, transmițând în orice poziție, vorbind cu oricine îl sună. Nu asta se întâmplă într-o țară normală. Nu ăsta e rostul unui înalt demnitar.
La fel și în cazul vijeliei din vestul țării de ieri. Astăzi, culmea, s-a găsit soluția! Populația va fi avertizată prin sms despre viitoarele vijelii. Evident, ca și la Colectiv, Apuseni, Siutghiol, ca să apară soluții, trebuie să existe morți. Să existe soluții înainte să fie nevoie să moară oameni? Nu, asta nu se poate. În România, e nevoie de morți, cât mai mulți morți, pentru ca autoritățile să facă ce trebuie să facă dintotdeauna. Să-și facă treaba pentru care le plătim. Adică, să evite morții.
Foto: Gandul

1 comment

  1. Măi, dar cum putea să evite un om dezastrul? E absurd! Arafat zice de un an să se implementeze sistemul de anunțare prin sms. Trebuia să consolideze el poarta de intrare in Timișoara? Sunt adevăruri, dar sunt și niște exagerări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like