SOSUA – GERMANIA REPUBLICII DOMINICANE SI ARMONIA INTRE NATIUNI

Cat de ciudat mi se parea la inceput, anii 2003, recent ajuns in urbea dominicana din nordul insulei, cand treceam pe strazi si peste tot se simtea aerul umed al oceanului si era o caldura de 30 de grade, in decembrie, palmierii pazeau stradutele inguste ale statiunii de pe tarmul Atlanticului, si mai toti trecatorii vorbeau limba germana!
Ici-colo cate o brutarie, cu reclame la diferite produse de panificatie, in limba lui Mozart, apoi batrani si tineri sorbindu-si berea pe terase, la fel precum o fac in Munchen sau Berlin. Nici tipenie de creoli sau mulatri, cate un negru ici-colo, exact ca si in patria lui Goethe, ce, acolo nu sunt emigranti de culoare? Si uite asa, mi se parea ca pasesc printr-o Germanie tropicala!
Astazi, dupa ceva vreme prin zona, totul mi se pare normal! Mai nou, se poate auzi si ruseste si chiar aceasta etnie este una dintre cele mai decente din Sosua, Republica Dominicana, unde chiar daca dominanta e cea germanica se poate vorbi deja despre o comunitate internationala, care s-a adaptat cu viata tropicala si care nu face caz de vecinatatea unui spaniol sau a unui suedez pe strada unde in urma cu 20 de ani erau aproape doar cei vorbitori de limba germana! Mai nou, au venit si cehi, unguri sau cu voia dumneavoastra si romani! Cu totii, traiesc intr-o armonie pe care ar trebui sa o invatam si noi in Europa!
Interesant, pe aici, nimeni nu se ingrijoreaza de cotropirea Republicii Dominicane de catre natiuni europene si nord-americane, de o invazie care pe zi ce trece este si mai… „ingrijoratoare”…
! Si vai, cat de grijulii sunt, in schimb, unii politicieni prin Romania, cand se revendica cate ceva de catre un grup etnic oarecare, si care nu e decat un „microcosmos” al unei natiunii ce se vrea din ce in ce mai ampla, in toate contextele: cea europeana.
Ciudat nu…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like