Ponta și Grindeanu, anti-Dragnea&TelDrum. Mărturii la DNA

Foștii premieri Victor Ponta și Sorin Grindeanu au fost audiați la DNA în dosarul Tel Drum, informează surse din preajma anchetei. Ponta este audiat la această oră iar Grindeanu s-a prezentat în fața procurorilor miercurea trecută, fără să dezvăluie apoi în ce dosar a fost audiat.

Fostul premier debarcat de Liviu Dragnea de la Palatul Victoria a dat explicaţii timp de 3 ore în faţa procurorilor anticorupţie. La ieşirea din clădirea parchetului, Grindeanu a refuzat să precizeze în ce dosar a avut loc audierea, însă a negat că ar fi fost chestionat în dosarul imobilelor retrocedate ilegal de la Timişoara, în ce a mai rămas din dosarul OUG 13 sau în propria plângere pe care a făcut-o împotriva secretarului general al Guvernului Mihai Busuioc în perioada când se lupta să rămână la Guvern.

Nu este foarte clar în acest moment în legatură cu ce a fost audiat fostul premier Sorin Grindeanu în dosarul Tel Drum şi nici dacă depoziţia lui a fost defavorabilă companiei, potrivit România Curată.

Care sunt acuzaţiile din dosar

În dosarul Tel Drum, procurorii DNA au pus sub acuzare compania de construcţii şi o altă firmă WFA Impex, precum şi pe reprezentanţii lor, pentru fraudă cu fonduri europene. În esenţă este vorba că Tel Dum ar fi accesat fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de lei încălcând legislaţia.

Tel Drum a cumpărat cu aproape 12 milioane de lei un utilaj de asfaltare: 4 milioane fonduri europene, alte 4 milioane fonduri proprii şi restul TVA. Potrivit procedurii, fiind vorba de bani publici europeni, Tel Drum a fost nevoită să organizeze licitaţie pentru achiziţionarea utilajului. A câştigat WFA Impex, o firmă considerată de procurori un satelit al Tel Drum. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, există legături personale între reprezentanţii Tel Drum şi cei ai WFA Impex ceea ce ce contravine legislaţiei privind conflictul de interese în accesarea de fonduri europene.

Utilajul a fost achiziţionat de WFA Impex de la compania germană Bennighoven cu reprezentanţă la Sibiu. WFA ar fi adăugat un comision de aproape 3 milioane de lei fără TVA. S-ar fi majorat astfel artificial valoarea utilajului cu consecinţa accesării unei sume mai mari din fonduri europene.

Aşadar, beneficiarul afacerii ar fi firma WFA Impex. Întrebarea e de ce ar fi vrut Tel Drum să avantajeze o altă companie accesând mai multe fonduri europene? Răspunsul ar fi – potrivit unor surse judiciare – că firma WFA este un satelit al Tel Drum, aflat în relaţii contractuale ca furnizor sau client.

Ce legătură are Liviu Dragnea cu Tel Drum?

Jurnaliştii de la RiseProject au publicat în iulie o notă atribuită serviciului secret al MAI, potrivit căreia compania de construcţii din Teleorman ar fi aparţinut liderului PSD Liviu Dragnea, prin acţiuni la purtător. În plus, fostul premier Victor Ponta, exclus din partid şi aflat în război cu preşedintele PSD, a declarat public că Tel Drum îi aparţine lui Liviu Dragnea.

Liderul PSD a negat însă categoric acest lucru, nota secretă publicată de RiseProject nu a fost asumată de MAI, iar reprezentantul Tel Drum Petre Pitiş a declarat presei în faţa DNA că firma îi aparţine. Pitiş a susţinut că deţine pachetul majoritar de acţiuni şi că printre acţionarii minoritari nu se numără Liviu Dragnea.

Detalii, AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like