OBSESIA SI SLUGARNICIA INTELECTUALILOR DE RAND PENTRU CELEBRITAT

De mic, am trait si am fost obligat sa accept in aceasta forma de sclavie intelectuala: obsesia pentru ceelbritati!
Tata, amic cu cativa scriitori, buni la vremea aceea, pintre care regretatul Tudor Danes, considerat de catre D.R. Popescu, cel mai cerebral scriitor al momentului, in Romania, decedat in anul 1989, imi inoculase ideea ca trebuie sa privesc la scriitori ca si la Dumnezeu; acestia nu pot sa greseasca, si nimeni care nu are autoritate, sa nu cumva sa incerce sa-i judece, ca e o adevarata monstruozitate! Adica, ceva de tipul …”cine esti tu, mai, sa judeci o celebritate, ca si ala sau celalat!?”
Inca si dupa 27 de ani, de la cucerirea libertatii, clasa intelectualilor subtiri este una care vrea sa domine cu orice pret mentalitatea romaneasca si sa ne spuna noua, sa tacem, sa acceptam, ca ei au locul si rolul lor in educatia noastra civica, ca doar nu suntem cine-s ei!
Sigur, la un moment dat, te infurii, poate mai si gresesti, si publici la nervi…! Cazul meu, ieri…!
Unii au fost privilegiati, au studiat o viata, si-au facut un renume, chiar international, si considera ca sunt de neatacat, de neatins, de enpatruns, rara avis si exponenti infailibili a ceea ce ar trebuisa se gandeasca in tara noastra… Mai sunt si baieti de treaba, disidenti comunisti, etc, care traiesc in decenta si singurate, dar mai ales, sunt constructivi, cazul lui Mircea Cartarescu, Norman Manea, si altii!
La romani, s-a pastrat, inca, cultul pentru personalitatilor literare, mostenit tot de la comunisti, ceva mai diminuat, totusi, in ultima vreme, datorita aparitilior retelelor sociale si publicatiilor on-line!
Da, ieri, m-a pus dracul sa comentez o postare facebook, a domnului Paul Dragos Aligica, unde am scris o leaca, cam vulgar, ce-i drept, dar acum,acum… nu-mi pare rau! DE ce va spun aceasta!
Daca era atat de sigur propriile-i declaratii, ma putea lesne sterge si nu-mi scria, ba mai mult, mi-a amintit si numele….
Clar ca ma „desfiintase”, in mintea lui si a discipolilor cititori si inflacarati ! M-ar fi sters, probabil, dar, poate, era prea tarziu, vazuse lumea, trebuia sa se justifice, si mai bine sa-mi dea replica…
Dansul ma apostrofeaza, are dreptatea lui, poate, insa, ma categoriste, in siguranta-i intelectual-elitista, un postaci reprezentant al idioteniei noului curent de superficiali, care posteaza sa se afle in treaba… (sunt cuvintele mele, ceea ce am dedus, nu ale lui)!
Dar asa am inteles eu, in modesta-mi vagabunderie si prostie de postac, al generatiei care nu are nimci de a vedea cu marile lor rezultate intelectuale.
Si se mai baga unul, care il vede pe domnia sa, probabil, infailibil, si se uita la cate like-uri am primit la raspunsul meu!
Rferitor la cate like-uri aisi aceasta forma de apreciere, este, in cea mai mare parte subiectiva, data unor personalitati cunoscute, unor sefi de institutii, persoane cu brand-uri speciale, etc, orice-ar zice si ce-ar gandi, hop si-un like!!!
NU am urmarit niciodata aceasta forma de a apreciere, am scris absolut unlike, de cele mai multe ori.
Am inteles, din postarea-i ca Aligica face o munca de lamurire tinerilor studenti, ai cititorilor domniei sale, de a avea grija de facebook! Am comentat, ce-i drept, vulgar, arogant, repet( dar nu-mi cer scuze) pentru ca acest denigrat facebook, (comparat cu dictatura ceausista, un fel de politie secreta, alta mai virtuala, chipurile, care ne urmareste si ne pecetluieste viata si integritatea, comisa de alt tip de iluminati, de data aceasta e vorba de unii, virtuali, etc) a eliminat din fruntea natiei noastre un clown, de prost gust, Victor Ponta, la alegerile din „2014”, „Miracolul din noiembrie”, o carte exceptionala scrisa de Laurentiu Ciocazanu si Grigore Cartianu este dovada ca aceasta remarcabila unitate de lupta contra unui candidat putred de corupt, a fost o reusita, 80% prin facebook! Lui Klaus i-a ramas porecla, si in ziua de azi, presedinte facebook!
Am avut tupeul sa-i amintesc domnului Paul Dragos Aligica ca vorbeste prostii mai mari de cat operele lasate de domnia sa, pana in prezent! Boala de a fi infailibil, la unele personalitati, ii face sa devina zei sau zmei, iar daca cititorul ii admira sau idolatreaza opera, incepe sa o ia razna!!!
NU sunt un tip gen, moarte intelectualilor, nici pe departe, insa, nu pot sa nu le amintesc ca sunt si ei, muritori de rand! Nu ma impresioneaza comentatori mizerabili, denigratori, tip Radu Banciu, Badea, Gadea, etc, nu vreau sa-mi construiesc un brand din acestea, dar sa nu creada tafnosii intelectuali „subtiri” ca-s de nepatruns, si de endeslusiti, cand intelectaulsmul ia forma de elitism! Se simt in largul lor cand sunt lingusiti, adica, idolatrizati! Si chiar daca ar fi cei mai simpatici sau modesti, dupa vorba sau dupa port! Atentie!!!
De ar fi citit si studiat, mai cu atentie, Biblia, ar fi inteles, domniile lor, ca si a fi scriitor in exces, metafizic adica, ca sa-l parafrazez pe Solomon, in Ecclesiast… e, in cele din urma, o totala nebunie!
Calin Daniel Cruceru

2 comments

 1. Inteleg ca ati scris la nervi, dar n-ar strica totusi sa faceti si ceva corectura pe text inainte sa publicati, nu de alta, dar lasa foarte mult de dorit comparativ cu alte articole.

  1. Asa este, e scris repede si de pe mobil!
   Imi cer scuze si am sa incerc sa „repar” greselile. Curand am sa pot sa intru si in admin…!
   Dar, trebuie sa fiu foarte atent cand public!
   Multumesc de observatii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like