Categories
Breaking News

NATO e cu noi, nu cu Dragnea! Dar cere presă curată și anticorupție. Mesajul lui Stoltenberg

”Vedem in rapoarte din partea mai multor aliati NATO ca s-au confruntat cu incercari diferite de amestec in procesele lor interne, in special in procese politice. Si, bineinteles, orice incercare de a submina credibilitatea institutiilor noastre democratice este extrem de grava si, ca urmare, trebuie sa raspundem si sa protejam procesele noastre politice si institutiile noastre democratice. Suntem foarte vigilenti, suntem pregatiti sa contracaram atunci cand constatam tentative de amestec in procesele noastre sau de folosire a dezinformarii pentru a manipula media.”

”Aceasta este, in parte, responsabilitatea guvernelor, care drept raspuns intaresc protectia sub-retelelor noastre, dar este si responsabilitatea tuturor cetatenilor care traiesc in tarile membre NATO si, nu in ultimul rand, al media, al presei libere. Avem nevoie de media independente si libere. Iar jurnalistii au un rol-cheie, acela de a-si indeplini misiunea muncind independent, critic, punand intrebari dificile, verificand faptele, aceasta fiind cea mai buna modalitate de a evita orice forma de amestec manipulatoriu in alte state si in procesele politice interne.”

”Trebuie mereu sa luptam impotriva coruptiei si sa intarim credibilitatea si increderea oamenilor in institutiile noastre democratice. Orice poate sa submineze increderea in aceste institutii democratice submineaza si securitatea societatii noastre. Am incredere ca toti aliatii NATO se concentreaza asupra modalitatilor de combatere a coruptiei, deoarece coruptia submineaza increderea in institutiile noastre democratice.”

”Am primit informari din partea mai multor aliati NATO in legatura cu tentative ale Rusiei de amestec in procese politice, rapoarte despre atacuri cibernetice uneori lansate de actori statali, dinspre Rusia, dar alteori venite din partea unor actori non-statali. Nu pot detalia foarte mult in legatura cu informatiile pe care le detinem in privinta diverselor tari. Dar, in general, e important sa pastram vigilenta, sa protejam retelele cibernetice si sa ocrotim intreaga idee de societati deschise, libere, cu o presa independenta si critica.”

”NATO este capabila sa-i apere si sa-i protejeze pe toti aliatii, inclusiv, bineinteles, pe aliatii din sud-est. Putem face acest lucru deoarece ne-am adaptat in mod semnificativ atitudinea, apararea noastra colectiva incepand din 2014, atat pentru a raspunde instabilitatii din sud, cu amenintarile ei teroriste, dar si pentru a raspunde unei Rusii mai agresive, asa cum s-a manifestat in Ucraina. Monitorizam si evaluam permanent ce mai trebuie facut.”

”In acelasi timp, este important, pentru noi, ca raspunsul nostru sa fie defensiv si proportional. Nu dorim sa sporim tensiunile, nu dorim un nou razboi rece, incercam sa reducem tensiunile si sa avem un dialog politic cu Rusia. Deci trebuie sa ne asiguram ca promptitudinea si calitatea fortelor noastre sunt mereu la nivel maxim si vom evalua in mod constant ce mai trebuie facut.”

Interviul complet cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *