LINISTEA CEA DUPA FURTUNA IN REPUBLICA DOMINICANA

Am trait sa vad un uragan in carne si oase.

Prin 2011, mai trecuse unul prin preajma-mi, insa fara pagube insemnate.

Il priveam absent si visator, palmierii din condo-ul Suncapdr, Puerto Plata, Republica Dominicana, unde imi petreceam orele zacand zapacit la fereastra, se serpuiau parca in mijlocul dansului fermecator de sinistru, iar frunzele zburau cu o velocitate inspaimantatoare de parca erau amfibii innotatoare intr- un acvariu fara dimensiuni.

Simteam bucuria nou-nascutului, o curiozitate pe care nu reuseam sa o stapanesc si priveam naiv si incantat acel spectacol nemaiintalnit pe viu, vreodata…

Trecuse apoi, cum toate trec, de altfel, si la desteptare am aflat ca nu se intamplase mimic deosebit. Fara ravagii economice, fara vieti de animale sau umane curmate!

JOI, 7 SEPTEMBRIE, 2017

La prima ora a zilei, prins cu multe treburi, dis-de-dimineata, stateam pe scaunul din balcon. Intr-o vijelie apar doi amici, vecini nemti de condo unde locuiesc, pe care ii salut cu dimpatie iar unul dintre ei, vazand ca am ceva rude intinse la uscat, ma indeamna in gluma, credeam eu, sa le duc in casa, ca s-ar putea sa nu le mai gasesc…

Soarele stralucea in inceput de buna dimineata, si mi-am amintit, printre framamtari, café, tutun si buna dispozitie, ca vine, ca azi, chiar, isi face semet si mandru inspaimamtatoarea-i aparitie.

Da, la nu mai putin de ora copacii, palmierii ingenuncheaza, florile zburda iar frunzele se duc furioase, parca, spre o incrancenare secreta a naturii. Curentul se opreste, generatoarele de electricitate pornesc, deschid televizorul si aid vesti cumplite de prin insulele invecinate, Antilele Mici.

 

Timpul trece, frica dispare, locul este bine asigurat de intemperii, iar dupa cateva ore se aud vesti din orasul aflat la 25 de km de mine, de Sosua, Puerto Plata, oras resedinta de provincie in nordil insulei caraibiene. De data aceasta uraganul nu a mai glumit. Case distruse, oameni fara adapost, edificii cazute, SI o panics generalizata…

Dar, in cele din urma, la bilantul trecerii uraganului Irma, sa-I multimim, totusi, Dumnezeului nostru Mare,ca nu am pierdut fiinte omenesti.

Calin Daniel Cruceru

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like