Lăsați lumea în pace, profitorilor!

Din 21 decembrie 89, mă tot lupt cu cineva. Cu comuniștii, cu feseniștii, pedeseriștii, pesediștii sau corupții. Acum, obligat-forțat, mi-am găsit altă țintă: rasiștii, fundamentaliștii, homofobii, aroganții, atotștiutorii, conspiraționiștii, belferii politicii, manipulatorii. De fapt, nu mă lupt cu ei. Doar vorbesc și eu. Altfel. Și mai calm. Ca țipele să le fie acompaniate și de voci pe care le-ar vrea sugrumate.

Acum, e la modă isteria. Teoriile conspirației. Vezi suita de aberații pretențioase pe tema refugiaților. Că i-a adus Merkel, Obama ar fi pus și el umărul, eternul Soroș, nici Putin nu e străin, ah, să nu-l uităm pe Erdogan, stai, și chinezii au un interes să îngroape Europa, până și nebunul din Coreea de Nord ar fi intrat pe firul destabilizării noastre. Urmează să apară pe listă sultanul Omanului, Papa de la Vatican, Marele Maestru al Ordinului Înalților Cavaleri de Malta, Dalai Lama, Jabba the Hut, liderul Klingonienilor și Scorpionul Roșu din îndepărtatul univers care vrea să puna mâna pe galaxia noastră.

Te doare mintea câte pot scorni oamenii doar pentru a se lega ombilical de spirala răului. Ca înainte de război. Supremația rasei. Ura față de restul lumii. Toți bagă cărbuni în focul unui nou conflict. Știți de ce fac asta? Pentru profit politic. Personal sau de grup. Iar unii, mai naivi și buni de prăsila profitorilor adevărați, ca să pară și ei ”interesanți”.

Ațâțarea urii aduce dintotdeauna mari câștiguri. Nu contează că, la final, decontul e întotdeauna tragic. De exemplu, teama față de români, ucraineeni, moldoveni, polonezi, albanezi a adus multe voturi forțelor naționaliste din vestul Europei. Încă aduce. Acestei fobii intens alimentate i se adaugă de ceva vreme, așa cum spuneam, cea a refugiaților. Le pasă lor de copiii care n-au nicio vină pentru războiul raselor religiilor, puterilor?

Sigur, ce le poți face profitorilor? Să le închizi gura nu poți. Hitler a ajuns satrapul lumii prin puterea cuvântului și slăbiciunea auditoriului. Prin vot liber. După care l-a desființat. Nu mai avea nevoie de el.

Nu, nu ai antidot. Interesul poartă fesul iar lumea largă colcăie încă de amatori ai maeștrilor conspiraționismului. Noi, aceia care credem în echilibru, în măsură, în libertate pentru toți, în pace nu în sânge, în omenie nu în isterie, noi suntem mult mai mulți decât ei. Doar că nu vorbim. Lumea, în general, e bună. Doar că tace. Și așa se fac auziți doar ceilalți. Așadar, haideți să vorbim și noi! Calm. Nu cu toporul la brâu, ca ei. Dar să vorbim. Măcar să fim împăcați că n-am stat cu mâinile în sân.

Sursa foto: Daily Mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like