INFORMATII ESTIMATIVE – CU CAT S-AR PUTEA TRAI IN REPUBLICA DOMINICANA

Lumea cauta solutii, se framanta, unde oare si-ar gasi un alt loc sub soare?!
Va prezint cateva detalii, informatii chiar, despre cum vad eu lucrurile referitor la o mutare si traire in Republica Dominicana, dupa o experienta personala de 14 ani.
Inainte de toate, trebuie mentionat faptul ca suntem oameni si oameni, cu gusturi diferite, forme de viata distincte, mentalitati si conceptii despre viata in functie de profesia pe care o avem, de spiritul de aventura, de cati membrii are familia noastra, de mai multi factori personali etc!
Aceasta tara este in afara continentului european si trebuie sa tinem seama de multe amanunte, daca dorim sa luam o decizie categorica, de a ne aventura definitiv in frumoasa insulita caraibeana!
Alvin Toffler spunea in Socul Viitorului, la capitolul Socul Cultural, ca exista zone unde „NU” poate insemna „Da”, si viceversa!
Republica Dominicana, o spun cu toata responsabilitatea, este o astfel de tara unde pe langa asemanari cu Romania are si multe diferente: culturale, de mentalitate, educatie civica, valori continentale (tinand cont de vecinatatea acesteia cu SUA), etc.
Adaptarea aici, este mult mai complexa decat ar putea fi in Spania, Portugalia sau Grecia, tari europene care au un iz mai exotic, decat celelate din continentul european.
Inainte de toate, nu putem visa, deoarece trezirea, mai apoi, la realitate, poate fi… dura!
Luand ca si exemplu anumite natii, care si-au creat intre timp comunitati mari, vom realiza din start ca acestia provin din tari foarte dezvoltate: SUA, Canada, Germania, Austria, ELvetia, etc! Nu amintesc aici comunitatile rusesti, italiene sau chineze care, din varii motive, au un apetit special catre emigratie!
Un roman, ajunge aici, spre exemplu, cu un buget de 100 de mii de euro. Vreau sa atrag atentia ca nu este o tara care sa te realizaze profesional decat daca ai urmatoarele meserii, in urmatoarele domenii: turism, gastronomie, mecanica, agricultura, arta-cultura (aceasat din urma, cu risc major, insa). Foarte rare cazurile unde se pot mai poate evidentia, spre exemplu, in invatamant, daca ai cunostinte de limbi straine, excelent spaniola sau engleza…
Insa este si in acest caz, destul de riscant, sistemul de invatamant dominican, nu este la o mare inaltime, cu toate acestea, cadrele didactice sunt destul de bine platite!
Unii considera, si gresesc enorm, dupa umila-mi parere, ca ar putea deschide un bar sau restaurant in zona turistica, insa , in viata lor nu au avut asa ceva sau au lucrat in domenii diferite in Romania sau in alte tari din diaspora noastra!
Daca nu cunosti arta gastronomica si nu ai avut de a face cu aceasta in jobb-ul tau, in tara de unde vii, e preferabil sa nu te bagi!La fel si la celelate meserii sau activitati! Trebuie sa le cunosti sau sa ai ceva nascut, ca sa poti sa ai sanse de reusita!
Salariul mediu pe economie, suntem mereu intrebat, nu are de a face cu viata insasi in Dominicana! De ce: sunt putine firmele care angajeaza straini, si cu salarii din care nu poti realmente sa traiesti, decat in cazuri rare!
Doar in turism ai sanse bune, la acest capitol, daca cunosti cel putin 3 limbi de circulatie internationala, preferabil germana, engleza si franceza, chiar daca ai doar cunostinte debile de limba spaniola.
E greu sa estimez cam de cati bani ai avea nevoie sa te muti aici!
Dar daca doresti sa o faci iti dau, dupa, repet, umila mea parere, urmatoarele indicii: ai nevoie de minimum 50 de mii de euro, (insa nu baga la bataie, toate economiile facute in viata!!!)
Incheind, putin abrupt, ce-i drept, mai pot sa adaug ca, cu aceasta suma iti poti cumpara un local, unde, daca e al tau, poti maine, chiar, sa incepi o afacere, dar numai dupa ce iti deschizi bine ochii! Dar mai sunt si alte posibilitati!!!
Subiectul, am sa revin in curand la el, este destul de riscant, si nu doresc sa fac avansuri sau reclama la afacerile mele, in real estate sau industria culturala!
Calin Daniel Cruceru

2 comments

 1. Mda, eu merg de doua ori pe an in concedii in Republica Dominicana. merg ca e ieftin si frumos, insa numai la „resorturi”.
  E o tara foarte periculoasa, daca iesi afara din „resort” (care e pazit de bodyguarzi) ai avea sanse sa fii praduit.
  Am prieteni care au inchiriat masina si au fost opriti de „politie” pe autostrada si sub amenintarea armei au dat tot cea au avut in buzunare, ceas, portofel, bani, etc.
  Politia peste tot pe unde ii vezi au arme automate. mafie peste tot, mai ales la taxiuri, in Romania nu e nimic fata de ceea ce e acolo, sa ajungi de la aeroport la hotel si invers, trebuie neaparat sa iti faci rezervare cu mult inainte si printr-o companie de incredere (Orbitz, Travelocity, etc), altfel iti ia 100 $ pe aprox. 20 minute.
  Comunitati din SUA, Canada, Elvetia, eu unul nu am auzit, si cam greu de grezut, insa nu pot sa zic ca le stiu pe toate.
  Cele mai mari comunitati de americani, canadieni, britanici in zona Caraibe – America Centrala sint in Costa Rica, aia e cea mai de vis tara, superba, foarte linistita, foarte putine crime.
  Am vazut toate tarile din caraibe, iar Republica Dominicana este cea mai periculoasa, dupa care urmeaza Jamaica si Belize. Am inteles ca si Honduras, insa pe unde am fost eu nu am simtit nici un pericol, de fapt foarte primitori.

 2. Nu, stimabile, am 14 ani pe aceste meleaguri, trait si muncit si nimeni niciodata nu m-a zgariat…
  Aveti informatii de pe site-uri, si sunt absolut false! Care politie te ataca? Strainii sunt protejati…
  Comunitati germane si canadiene… Sosua. Cabarete. Puerto Plata e plina, cartiere intregi, stimabile, Costambar, Playa Laguna. Costa Rica este o destinatie foarte scumpa e in continent, este „cumparata” de americani si scumpa la capitolul Real Estate.. Nu ati fost niciodata in nord in est, unde casele raman deshise, si e greu sa va exprimati cand nu aveti cunostinte depline…
  Ca exista violenta, aceasta nu are de a face decat in cazuri exceptionale cu strainii. In Sosua, unde locuiesc lumea merge pe strada, fara probleme, la orice ora din zi si noapte, este tara cea mai sigura din America Latina, mai cititi site-uri, in spaniola, cea mai linistita in materie de siguranta turistului. Sigur ca da, si dumneavoastra mergeti pe aceasta linie, factorii implicati in turismul din RD, lupta din rasputeri sa creeze panica in randul turistilor din ratiuni economice, ii sperie sa nu ia contact cu realitatea obiectiva, nu fictiva, a tarii, si sa-i foloseasca in toate: tours-uri, cumparaturi, si sa revina la anul tot la ei…
  Colaborez de ani buni cu Ministerul Turismului, al Culturii Dominicane, cu Directia Generala de Dezvoltare Frontaliera, DGDF, si se fac proiecte si dezbateri intense pentru a evita astfel de intoxicari rautacioase, pornite de la agentii turistici din zona de resort Bavaro – Punta Cana…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like