Iată în ce groapă ne aruncați, tovarăși! Bomba deficitului ne va sărăci pe toți

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi va avansa în acest an la 3,4% din PIB, cel mai ridicat nivel din 2012, cele mai recente statistici ale BNR confirmând tendinţa de deteriorare, comentează Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

În primele şapte luni ale anului, deficitul de cont curent a crescut cu 63% an la an, la 3,6 miliarde euro, evoluţie determinată, în principal, de adâncirea deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu 29% an/an, la 6,2 miliarde euro, pe fondul climatului pozitiv din sfera cererii interne, în contextul mix-ului relaxat de politici economice.

Totodată, datele BNR indică şi deteriorarea climatului investiţional, pe fondul tensiunilor publice şi a incertitudinilor din sfera politicii economice: investiţiile străine directe au scăzut cu 17,2% an/an, la 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie notează ZF.ro.

Pasajul de mai sus merită recitit cu atenție. Vorbește despre ”deteriorarea climatului investiţional, pe fondul tensiunilor publice şi a incertitudinilor din sfera politicii economice”. De unde provin aceste sumbre concluzii? Din măsurile populiste adoptate de guvernul PSD-ALDE, cu scopul de a închide gura populației pentru atacul la justiție demarat de politicienii penali. Mărirea salariilor bugetare, a pensiilor, a ajutoarelor pentru nemuncă, menținerea pensiilor de lux și explozia veniturilor pentru parlamentari (aproape spre 10.000 de euro/lună!),  și demnitari aruncă în aer deficitul bugetar, potrivit previziunilor de mai sus. Iar asta ne va costa pe toți, prin prețuri mai mari, datorii asemenea, lipsa investițiilor în autostrăzi și infrastructură etc. etc.

Practic, actuala putere a plasat niște bombe care vor exploda în fața viitorilor guvernanți. Cum a făcut Tăriceanu în 2008, când a mărit pensiile în plină criză, iar guvernul Boc a ajuns în sapă de lemn, fiind nevoit să taie salariile pentru a preveni colapsul țării. ”Tensiunile publice” de care vorbește avertizarea Băncii Naționale înseamnă, de fapt, atacul la justiție pornit de axa Dragnea-Tăriceanu-Toader, care a provocat contrareacția societății civile. Da, e ”tensiune publică”, pentru că actuala putere și-a dorit așa ceva. De ce, cu ce costuri? Vom afla cu toții puțin mai târziu.

 

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like