Grigore Cartianu: Planul PSD pentru un dezastru economic premeditat

Seamănă ca două picături de apă. Planul actual al PSD-ALDE e copiat după cel al PNL-PSD din 2008 (an electoral). Atunci, premierul Tăriceanu (cu sprijinul PSD, ce va deveni ulterior liant pentru înființarea oficială a alianței celor două partide – USL) a făcut ce face guvernul Tudose azi: măriri de cheltuieli bugetare (pensii, salarii) pe datorie. Ambii au împrumutat România pentru a arunca cu bani în populație din motive pur electorale și populiste. Consecința: cei care vin după ei moștenesc un dezastru, sunt obligați să ia măsuri dure (tăieri de venituri, taxe noi), refac echilibrele macroeconomice cu costul pierderii masive de încredere din partea populației.

În 2008, planul a fost folosit cu succes de PNL, care a urcat brusc de la 12% la 18% urmare a acelui dezmăț financiar bugetar pus la cale de guvernul Tăriceanu. Culmea, deși era criză planetară și NICIO țară nu cheltuia în plus, dimpotrivă. Tăriceanu știa însă că mai stă doar câteva luni la putere (sondajele dădeau PDL câștigător detașat) și a pregătit terenul ca succesorul său să fie nevoit să taie în carne vie pentru a opri dezastrul. Țara nu mai avea bani de pensii și salarii, iar FMI, BCE, UE au promis că împrumută România dacă și ea la rându-i ia măsuri drastice. Guvernul Boc n-a mai avut ieșire: a redus masiv salariile publice și a impozitat pensiile, pentru a salva economia de la colaps. Măsurile au fost dureroase, l-au costat masiv pe Boc, dar au permis recuperarea rapidă a economiei care a permis creșterea economică succesivă din vremea tuturor guvernărilor ce au urmat. Acum însă, susține jurnalistul Grigore Cartianu pe Facebook, guvernarea PSD-ALDE acționează la fel de iresponsabil:

Dragnea are un plan: face țara zob, aruncă bugetul în aer, pulverizează economia, distruge justiția, compromite relațiile externe, apoi pleacă de la guvernare. Să vină alții să administreze dezastrul!

Și iarăși vor veni „oamenii răi” care vor tăia, după ce PSD „ne-a dat”. Iar „oamenii răi” vor fi, la fel ca Guvernul Cioloș, la mâna unui Parlament dominat de Dragnea și ai lui.

Planul PSD prevede un hold-up similar și la alegerile din 2020: promitem, câștigăm, jefuim, plecăm, scăpăm. Doar că între timp vor fi arestați pe capete și nu vor mai apuca să candideze în 2020…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like