Domnu’ Dracnea,

Am avea și noi o problemă, aicișa, în sat. Primaru’ nost’ o cumpărat 700 de coșuri de gunoi, dintr-alea de plastic, și a cheltuit banii primăriei pe trei ani.

Da’ ce-o face cu 700 de coșuri numai el știe, că noi suntem o comună mică, iar tineretu’ e plecat în țări străine. A naibii treabă, lu’ domnu’ primar i-o crescut în curte o vilă mare, un bloc, și și-o luat și mașină de-aia scumpă, mercedesă. Eu cred că el n-o avut încotro, săracu’, l-or obligat de la partid să cumpere coșuri de la Teledrumu, care zice lumea că e a lu’ matale, domnu’ Dracnea, da’ câte nu vorbește lumea…

Eu ți-am spus astea lu’ matale ca să-l ajutați cumva, cu niște bani, pe primaru’ nost’, că-i taie lumina la primărie. Și e păcat, că-i băiat bun, de la Pesedeu. I-o promis doamna Seghila, da’ acu’, dacă nu mai e ministră…

Bre, Livule,

Să știi că-s cam supărat pe matale! Mi-ai crescut pensia cât o căcărează de capră, da’ mi-ai scumpit toate alea cât o balegă de vacă. Lemnele s-or scumpit, curentu’ la fel, rata până la oraș îmi ia cu un leu în plus… Medicamentele lu’ baba mea s-or scumpit și ele, și nici nu se prea găsesc, zice farmacista să mai întrebăm și luna viitoare. Păi, așa‑mi zice de la prima prașilă, și nu de alta, da’ mă trezesc că-mi moare baba.

Și-ar mai fi ceva, Livule, tată. O nepoată de-a noastră, de-aici din sat, avea ajutor de handicap, că-i pocită rău săraca, da’ de luna asta i l-au suspendat. Lua și ea, acolo, 39 de lei, îi prindeau bine, că-i amărâtă, da’ o pus-o dracu’ să scrie niște poezii, o luat și fo’ 200 de lei pe ele – mai sunt și nebuni care dau banii pe poezii –, și-acu’ gata, a rămas fără ajutor.

A, să nu uit: mă, băiatule, spune-i lu’ Fosganian să ne lase cloța-n pace! Să nu umble el în cuibar să ne numere ouăle, că nu dă el mâncare la găini! Ia să-mi intre el în bătătură, că mi ți-l iau de cioc și-l miruiesc cu ciomagul pe spinare de nu mai nimerește Parlamentu’! Și-i păcat, că pare om citit…

Băi, infractorule,

De ce-ați dat, mă, drumu’ la tâlhari?! De trei zile ajunse acasă Coilă a lu’ Belitu, după decretu’ vostru, și nu mai e liniște în sat. Alaltăieri-noapte îi dispărură șapte găini lu’ Vetuța Afirfiricei, că trăiește singură, săraca, și a lu’ Belitu chefuiește de două zile și-o ține numa’ în fripturi.

Eu am schimbat toate încuietorile, am pus unele noi, din fier gros, făcute la Ioșka Țiganul, a dat trei ore la foale. Da’-s bătrân și eu, fac acuși 80 de ani, și baba e înțepenită de șale, și dacă mă trezesc cu nebunu’ în bătătură?! Că-i puternic nenorocitu’, nu mă mai pot pune cu el…

Cel mai rău o duce Fârsâna, fata de peste drum. De trei zile stă închisă în casă, amărâta, se teme că o mai violează ăla o dată, ba chiar că o omoară. Că așa i-a spus când l-or luat jăndarii prima oară: lasă, Fârsâno, că n-oi sta toată viața în pușcărie, și când oi ieși, te omor cu mâna mea!

Înțelegi ce-ați făcut, mă, infractorule? Și cui – mie și babei mele, și Vetuței, și Fârsânei, care v-am votat de fiecare dată de la revoluție încoace! De-acu’ să vă voteze Coilă a lu’ Belitu!