DIFERENTELE CULTURALE INTRE EUROPA SI AMERICA SAU NU AM TIMP SA PIERD VREMEA

Citind acest material, publicat de Laurentiu Ciocazanu​, am simtit solidaritatea care  exista pe „Batranul Continent”: „Poveste de roman in Spania. Cel mai frumos mesaj de iubire de tara”

Poveste de român în Spania. Cel mai frumos mesaj cu iubire de țară!

Cunosc multe persoane care ar dori sa ajunga in Republica Dominicana, unii au si facut-o, dar aici nu vei gasi o astfel de solidaritate precum povesteste eroul lui Ciocazanu. Avocatii din Dominicana, fie bastinasi sau rezidenti straini, fara sa le fac reclama urata -este un alt fel de a percepe viata-, nu misca un deget daca nu se asigura ca vor castiga ceva de pe tine, taximetrisitii, spre exemplu, sau mototaxistii, iti dau informatii doar cand sunt siguri ca mergi cu ei, vecinul daca pleaca la supermarket, si daca stie ca ai avea de gand sa o faci si tu, iti cere bani sa te ia cu masina lui! Sistem „time is money”!

Si uite asa, se pot observa lesne cele dou mari diferente de cultura: cel american vs. european.

Problema de fond, adica ce vreau eu sa scot in evidenta, este ca nici tu, roman de ani de zile prin „cele Americi”, nu ai cum sa fii altfel, deoarece sistemul te obliga sa mergi pe calea lui…!

E un fel de trai destul de greu de priceput de catre europeni, unii il inteleg, altii ba…!

Dar am vazut ca si canadienii sau cei din USA, sunt cam la fel… Nu cauta sa se imprieteneasca daca nu vad o oarece similitudine in felul tau de trai, in ceea ce faci, intr-o sintagma… nu pierd timpul degeaba!

O stimata amica canadianca, din zona Quebec, proprietara unui hotel in Costambar, Puerto Plata, Sabine Waltrand, (va spun si numele hotelului, „Ola del Mar”), imi spunea cu nonsalanta urmatoarele:  Daniel, nu imi place palavrageala francezilor, fara rost! Prefer interlocutori si amici cu care pot face afaceri!!! Nu am timp sa pierd vremea!!!

Doar banul are valoare, cum recunostea un amic canadian, care a vizitat anul trecut Romania, si care a spus ca ar trebui sa-si revizuiasca…”umanitatea”, Hugo Laplante!

„Ospitalitate ca si la voi, toleranta intre oameni si respect, nu am vazut nicaieri in lume, imi spune cu suprindere, amicul canadiano-dominican!

Cu toate acestea, in timp, chiar e bine ca ai invatat sa traiesti si alt sistem de viata. Expreienta …docet, chair daca nu e la indemana tuturor! Vei intelege mult mai patrunzator ceea ce nu ai observat, sesizat, in tara sau continentul tau.

Ai posibilitatea, de asemenea, sa vezi ce e bun sau ce e rau, sa discerni, intr-un cuvant, si sa te tocmesti cu tine insuti care tip sau „melange” de viata, ti se potriveste!
Calin Daniel Cruceru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like