Categories
Opinie

Dan Tăpălagă: Vom pleca noi sau ei? PSD ne duce la cheremul lui Putin

Avem un lider, pe Liviu Dragnea, cu tendinte autoritare, comparabil cu Orban sau Erdogan. Ne incadram apoi perfect in definitia lui “democratic backsliding” prin inventarea inamicului extern: Soros, bancile, ambasadorii, strainii din multinationale, care comploteaza cu totii impotriva binelui Romaniei. Erdogan se lupta si el cu statul paralel a lui Gulen, cu Merkel, pe care o acuza de nazism, cu americanii, cu tot ce vine din Occident si ii ameninta ordinea de satrap oriental.

Regresul democratic se produce accelerat pe mai multe paliere: economie, justitie, presa, societate civila, la nivelul ideilor politice. In economie a apar deja tot mai des semnele unei crize iminente: cresterile salariale din sectorul bugetar au adus deja unele administratii locale in pragul falimentului. 

In foame de bani, guvernul s-a napustit asupra companiilor de stat, le-a nationalizat profiturile, a taiat drastic din bugetele de investitii publice, a supraaccizat carburantii si a schimbat regulile de incasare a TVA. Majoritatea masurilor au bulversat sectorul privat.

In presa lucrurile arata si mai prost decat inainte, cand aratau foarte rau. Mogulii, politicienii sau jurnalistii cu probleme penale s-au coalizat cu totii, declansand o ofensiva fara precedent impotriva tuturor celor care indraznesc sa le verifice afacerile sau le ameninta libertatea. Cele cateva voci independente sunt atacate public de liderul PSD, calcate de inspectorii antifrauda la comanda politica. Lipsesc doar arestarile ca in Turcia, in rest actiuni de take-over si folosirea autoritatii statului in scop de intimidare s-au intamplat deja.

Daca Romania va ajunge iarasi un stat captiv, daca PSD va coloniza toate institutiile de echilibru si control democratic, nu prea vad cum mai putem iesi curand din fundatura. Influenta politica se simte tot mai puternic la Curtea Constitutionala, la Inalta Curte si chiar in Consiliul Superior al Magistraturii, unde raportul de forte s-a schimbat prin numirea celor doi reprezentanti ai societatii civile.

Urmeaza Curtea de Conturi si este doar o chestiune de timp pana cand sefii de la DNA, Parchetul General si DIICOT vor fi schimbati. Cand toate acestea se vor fi intamplat, lui Dragnea nu-i mai raman decat doua mutari pentru a avea puterea totala: trecerea serviciilor de la presedinte in subordinea Parlamentului si dezbracarea presedintelui de orice atributii importante. Ca tot veni vorba, serviciile de informatii si presedintele Iohannis par extrasi total din joc, asistand de pe margine la prabusirea Romaniei si revenirea la partidul-stat. 

Daca vom ajunge aici, la anihilarea democratiei, nu mai conteaza prea tare daca mai suntem sau nu in UE, in NATO sau in parteneriat strategic cu SUA. Vom fi, de fapt, la cheremul Rusiei lui Putin.
Ne va lua cel putin doua decenii pentru a repara raul imens facut azi Romaniei. Nu uitati ca a fost nevoie de zece ani pentru a pune cateva institutii cat de cat pe picioare dupa epoca Nastase, dar tot ce se distruge acum va fi mult mai dificil de recladit.

In discursul sau istoric de miercuri despre starea UE, Jean Claude Juncker a intins o mana tarilor din Est, acordand o atentie speciala Romaniei. Cristian Pantazi a explicat deja mesajul ascuns din discursul sefului Comisiei Europene, dar trebuie sa intelegem mai bine unde suntem azi: pe buza prapastiei, uitandu-ne cu ultimele sperante la mana intinsa de Junker si rugandu-ne ca americanii sa nu ne lase din nou sa picam de partea gresita a istoriei, in spatele cortinei.  

Am ajuns iarasi la rascruce  iar puterea de a opri tavalugul sta inca in mainile noastre. Tot mai multi insa nu mai cred asta si nu mai vad vreo perspectiva. Elitele au amutit, opozitia tace. Romania este a doua tara dupa Siria intr-un top mondial al migratiei, desi tara n-a cunoscut razboiul.

Vom pleca noi sau pleaca ei?

Dan Tăpălagă

(Comentariul complet, pe Hotnews.ro_)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *