Dan Tăpălagă: Tudose, premier cu limbaj de cartier

Jurnalistul Dan Tăpălagă analizează comportamentul public al noului prim-ministru Mihai Tudose. Dincolo de bancuri și poante de cartier, nu rămâne mare lucru din limbajul colorat al premierului. Așa ceva, afirmă jurnalistul într-un comentariu pe Hotnews, nu e comportament de șef al guvernului:

A trebuit sa recitesc transcrierile celor trei interviuri acordate saptamana trecuta, chiar daca le-am urmarit la vremea lor difuzate la televizor. Cuvintele se rostogolesc in gura premierului ca niste bolovani aruncati intr-o betoniera goala. Fac multa galagie dar fara prea mult sens. Afisand o mina mereu incruntata, cu o fata brazdata de griji, chiar mai distrusa decat cea a unui dirijor de trafic aerian caruia i-au disparut avioanele de pe radar,  premierul Tudose este, totusi, omul aparentelor.

Problema nu este ca avem in loc de premier o masina de scos bancuri pe banda rulanta. Pana la urma mai bine asa decat “ca si”-urile enervante ale ternului Grindeanu, decat “decat-urile” alunecosului Dragnea sau decat impertinenta cam juvenila a unui Ponta. Ne prabusim razand, tot e ceva. Mai grav este ca modul cum guverneaza premierul-stand-up-comedy arata tot ca un banc si ma tem ca nu foarte bun.

Sunt teme, cum ar fi cifrele din economie sau legile jusitiei, unde nimanui nu-i mai arde de glume, cu exceptia premierului, desigur. Tudose a tinut sa-i arunce in derizoriu pe cei care au criticat legile lui Tudorel Toader, desi ne-a pierit tuturor rasul cand am auzit propunerile ministrului justitiei: “Valeeeu, să vedeţi ce fac ăştia aici că pleacă cu salcâmul din parc. “Staţi un pic că nu pleacă nimeni cu salcâmul din parc. Domne, dar nouă aşa ne-a spus.” (TVR) 

Asa se aude una din vocile premierului Tudose,  asa arta forma premierului. Daca ne uitam insa la fond, la continut, vom vedea un sef de guvern mai putin haios, cam gol de substanta si  depasit de vremuri. Din tot ce a spus in ultimele zile rezulta un premier ultra-conservator, pe alocuri chiar rudimentar, usor neprietenos cu tehnologia (platile online), cam iresponsabil in declaratiile despre banci, adeptul unui nationalism economic agresiv, fascinat de solutii militaresti (vezi propunerea ca Institutul Cantacuzino sa treaca sub o institutie de forta, probabil MApN).

Logoreea vesela il ajuta uneori pe seful Guvernului sa acopere fondul problemei, sa evite raspunsul la teme complicate, sa nu angajeze vreo pozitie riscanta. Adormind vigilenta interlocutorului cu snoave, Tudose si-a luat libertatea de bate campii fara riscul de a fi taxat. Ne-am procopsit cu un premier obsedat sa distreze publicul, nu sa-l lamureasca, sa-i rezolve problemele aplecandu-se serios asupra guvernarii.

Ma indoiesc profund ca aceasta abordare  este solutia corecta pentru a castiga mai multa autonomie la guvernare in raport cu liderul PSD, Liviu Dragnea sau pentru a se marca drept lider alfa in interiorul partidului. Ma tem ca nu va castiga nici respectul publicului, nici al partidului daca va continua sa se arunce singur in derizoriu. In ziua cand va ajunge cu totul irelevant, o gluma proasta de politician, lui Dragnea ii va fi destul de simplu sa scoata betoniera din priza, la fel cum a procedat cu Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like