Cartianu: Filmulețul de la Kaufland Odorheiul Secuiesc, marcă rusească

”Vloggerul anonim a dezinformat opinia publică, ascunzând două elemente esențiale:

1) s-a prezentat la grill de trei ori, dar a prezentat doar filmarea celui de-al treilea „desant“ (care, credea el, îl avantajează);

2) a cerut să fie servit înainte de începerea programului (la orele 9.31, 9.37 și 9.47, deși programul începea la ora 10.00).

Semnificativ mi se pare obiectul presupusului refuz: mititeii. Micii cu muștar și scobitoare – filonul gastronomic cel mai profund al poporului român. Sunt competitive și sarmalele, dar nu se compară cu micii. Fără sarmale mai poți trăi, dar fără mici la grătar – nu. Asta mă face și mai bănuitor: „Milițianul“ (sau regizorul din umbră) nu a ales produsul la întâmplare, ci după o analiză sociologică executată profesionist. Să producă o emoție maximă, să aibă potențial de explozie. Dacă refuzi să-i dai românului un ghiveci de legume, mai treacă-­meargă. Dacă-l privezi de gulaș, să și-l bage ungurii în fund! Dar să-l lași fără mici?! Asta nu se poate. Pentru mici, noi facem moarte de om! Punem mâna pe arme și ne apărăm micul strămoșesc! Noi vrem mici, nem kürtős kalács!”, scrie jurnalistul Grigore Cartianu într-un comentariu cu titlul  ”Noi vrem mici, nem kürtős kalács!”, din România liberă de azi.

E plin de patrioți anti-maghiari prin Oltenia, Muntenia și Moldova

Cartianu crede că regimul de la Moscova este principalul finanțator al unor operațiuni de acest gen, mai ales că individul care a realizat filmarea este anonim, nimeni nu știe de unde să-l ia:

”Marea problemă o reprezintă ușurința cu care mușcăm diversiunile cu încărcătură etnică. Reacțiile disproporționate, patriotarde, nu sunt nici sănătoase, nici inteligente. Nu stingi flacăra unei brichete aruncând o cisternă de motorină peste ea. Cei mai înverşunați sunt cei care n-au călcat în viața lor prin Harghita şi Covasna, dar „ştiu ei mai bine“ cum e acolo. E plin de patrioți
anti-maghiari prin Oltenia, Muntenia și Moldova, infinit mai mulți decât în Ardeal.

Reconstituirea incidentului de la grill-ul hipermarketului a scos la lumină o operațiune provocatoare de manual. O diversiune profesionistă, executată de un anonim (vloggerul „Milițianul“ își ascunde identitatea), din proprie inițiativă sau la ordinul altcuiva.

Dacă a făcut-o de capul lui, înseamnă că băiatul trebuie să-și facă un control la tărtăcuță. Medicii i-ar putea depista o eventuală afecțiune psihică, nu însă și ticăloșia. Personal, înclin să cred că a fost un test ordonat sau inspirat de serviciile secrete rusești. Moscova are o veche tradiție în a băga bățul xenofobiei prin gardul țărilor pe care vrea să le destabilizeze. În ultimii ani, în Europa, demonii naționalismului sunt vânturați tot mai periculos. Regimul Putin e principalul finanțator al acțiunilor destabilizatoare de acest gen. De aceea, nu trebuie exclusă mâna lungă a Moscovei nici în cazul Odorheiu Secuiesc.”, consideră jurnalistul.

1 comment

  1. de la inceput am spus asta ..iar prostimea din moldova si sudul tarii inclusiv bucuresti ..au sarit pe mine … !!!.. marii patrioti . IMBECILI POSTACI , …dar in teritoriile istorice romanesti ex-sovietice ..unde peste 4 milioane de romani ..sunt umiliti , batjocoriti , asimilati fortat …li se ingradesc drepturile si sunt deznationalizati ..nu am vazut nici o postare !!!… toti acesti indivizi postand despre ARDEAL .. fac jocurile din prostie sau cu intentie , rusiei in zona !!!… ARDEALUL are cea mai buna pozitie din istorie …aparat de NATO .. si in .. IMPERIUL EUROPA !!!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like